Kukkien kuivaaminen ja säilyttäminen: 3 tapaa ja ideaa

Etkö ole varma mitä tehdä ystävänpäiväkukillesi ystävänpäivän jälkeen, tai haluatko ehkä muistaa sinulle tärkeitä treffeiltä saatuja kukkiasi? On käynyt ilmi, että kukkamuistojen tekeminen on helpompaa kuin luuletkaan.

Olipa kyse korvaamattomasta morsiuskimpusta tai tärkeästä lahjasta, monia vaihtoehtoja kukkien kuivaamiseen tai säilyttämiseen löytyy. Saatat miettiä miten kukkia kuivataan ja mistä tämän prosessin voi aloittaa. Tutustu alla olevaan oppaaseen kukkien kuivaamisesta ja säilyttämisestä. Noudattamalla ohjeita pystyt säilyttämään kukkiesi kauneuden ja tunnearvon.

Kukkien kuivaaminen

Kukkien kuivaaminen on suosittu valinta kukkien säilyttämiseen, erityisesti niille, jotka haluavat romanttiset ja viehättävän näköiset kukat. Kuivattuja kukkia voidaan käyttää sisustuksena, esimerkiksi konkreettisena muistutuksena muistosta tai tapahtumasta.

Tässä muutaman vinkki jota on hyvää mielessä, jotta kuivausprosessi olisi mahdollisimman helppo, ja tarkistaaksesi että kukat ovat tarpeeksi hyvässä kunnossa.

 

Ilma-kuivaus toimii parhaiten kimppuihin ja vankkoihin kukkiin, kuten ruusuihin tai pieniin, pitkäkestoisiin lajikkeisiin, kuten laventeliin.

Mikroaaltouunin kuivaustekniikka on erinomainen värin ja rakenteen säilyttämiseen kukissa kuten yksittäisissä päivänkakkaroissa, krysanteemeissa, ruusuissa ja tulppaaneissa.

Käytä useaa eri säilytystekniikkaa herkempiin kukkiin, kuten liljoihin, kun aikomuksenasi on niiden puristaminen tai kehystäminen.

Älä odota liian kauan ennen kuin aloitat kukkien kuivaamista. Täysikasvuiset kukat menettävät todennäköisemmin terälehtensä kuivausprosessissa.

Nyt kun tiedät kukkien ilmakuivauksen perusteet, kerromme lisää ilmankuivauksesta ja mikro kuivauksesta. Muista, että kuivatut kukat haalistuvat nopeasti auringonvalossa ja äärimmäisessä kuumuudessa, joten pidä kukat viileässä ja poissa ikkunoista.

Näin ilmakuivaat kukkasi:

Kukkien ilmassa kuivaaminen on yksi perinteisimmistä, joskin aikaa vievimmistä menetelmistä kukkien kuivaamiseen. Tässä menetelmässä luonto tekee suurimman osan työstä kukkien kuivaamiseen, joten sinun tarvitsee vain odottaa lopputulosta.

Tämä kuivaustapa sopii parhaiten kukkakimppuihin tai suurempiin kukka-asetelmiin sekä isompiin kukkiin, kuten auringonkukkiin.

Tässä on vaiheet, jotka on otettava, kun ilmakuivaa kukkia:

Poista ylimääräiset lehdet kukista ja leikkaa varret haluttuun pituuteen (enintään 6 tuumaa). Muista poistaa kukat auringonvalosta heti, kun ne on leikattu, jotta ne säilyttävät värinsä kuivauksen aikana.

Ripusta kukat yksitellen, tai pienissä kimpuissa jolloin voit sitoa kukat toisiinsa käyttäen kuminauhoja.

Etsi hämärä ja kuiva alue, jossa on hyvä ilmankierto, kuten eteinen tai käyttämätön kaappi. Kiinnitä kukkien varret henkariin, jotta ne roikkuvat ylösalaisin.

Jätä kukat kuivumaan 2-3 viikoksi, kunnes ne ovat täysin kuivia.

Poista kukat henkareista ja suojaa ne suihkuttamalla niitä hajustamattomalla hiuslakalla.

Kuinka kuivaat kukkasi mikroaaltouunin avulla

Jos etsit nopeampaa vaihtoehtoa ilma-kuivaamiseen, voit saada kauniisti kuivattuja kukkia käyttämällä laitetta, jota todennäköisesti käytät joka päivä. Kukkien kuivaamisen mikro- menetelmä vaatii silikageeliä, jota löytyy käsityökaupoista. Geeli säilyttää kukkien muodon, joten kukkia voidaan käyttää yhä uudelleen.

Näin kuivaat kukat mikroaaltouunilla:

Etsi mikroaaltouunin turvallinen astia, johon kukat mahtuu ja joka itse myös mahtuu mikroon. Älä käytä astiaa jota haluat käyttää syömiseen, kuivausprojektin loputtua.

Peitä säiliön pohja silikageelillä. Laita kukat kukkimaan geeliin ja kaada sitten lisää tätä terälehtien päälle. Kaada varovasti tai käytä käsiäsi, jotta terälehdet eivät litistyisi.

Aseta astia mikroaaltouuniin, äläkä peitä sitä. Mikroaaltouunin lämpötila ja aika vaihtelevat kukan mukaan, joten tämä vaihe vaatii hieman kokeilua. Käynnistä mikroaaltouuni yhden tai kahden sulatuksen yläpuolella olevalle lämpötasolle 2-5 minuutiksi. Ruusut kestävät enemmän lämpöä, kun päivänkakkarat taas kuivuvat parhaiten alemmalla lämpötilalla.

Seuraa tarkasti kukkaa mikroaaltouunissa, ensimmäisen minuutin jälkeen ja sitten kolmenkymmenen sekunnin välein. Lisää lämpöä ja aikaa tarpeen mukaan.

Avaa mikroaaltouuni ja peitä säiliö välittömästi, kun kukat ovat täysin kuivuneet.

Poista peitetty astia mikroaaltouunista ja avaa se neljännessenttimetrin verran. Anna astian olla 24 tuntia.

Puhdista geeli terälehdistä hienokärkiharjalla ja sumuta tämän jälkeen kukat akryylisuihkeella, jota myös saa käsityöliikkeistä.

Käytä kuivattuja kukkiasi miten haluat, pidä ne vaikka näytillä tai käytä niitä käsityöprojekteissasi.

Kuinka säilytät kukkasi

On monta eri tapaa säilyttää kukkia. Tässä pari ideaa kukkiesi säilyttämiseen!

Kuivattujen kukkien säilyttäminen

Säilyttämällä kuivattuja kukkia varmistat, että kukat kestävät niin kauan kuin voivat. Vaikka kuivatuista kukista voi nauttia pidempään kuin tuoreista, kuivatut kukat voivat edelleen haalistua tai murentua ajan myötä.

Säilytystavat, kuten vahaan upotus, kehystäminen, kuivaaminen ja monet muut tavat antavat kuivatuille kukillesi entistä enemmän uutta elämää. Kun kukat on säilötty, voit käyttää niitä kodin sisustukseen, koruihin tai konkreettisena symbolina muistosta.

Tässä muutaman hyödyllinen vinkki kuivattujen kukkien säilyttämiseen, josta sinulla voi olla paljon hyötyä vuosien varrella.

Odota, kunnes kukan nuput ovat osittain tai kokonaan auki, ennen kuin kuivaat ja säilytät ne.

Kuivaus toimii parhaiten vankempiin kukkiin tai kokonaisiin kukkakimppuihin (kuten ruusuihin), kun taas puristaminen on paras tapa säilyttää pienempiä, herkempiä kukkia (kuten laventelia tai päivänkakkaroita).

Kuivatut kukat voivat pärjätä pitkään säilöntätekniikasta riippumatta, muista kuitenkin pitää ne poissa suorasta auringonvalosta ja äärimmäisestä kuumuudesta, säilyttääksesi kukkien värin.

Ruiskuttamalla kukat akryylitiivisteillä tai vahalla ne pysyvät hyvinä, riippumatta siitä, minkä säilöntätekniikan valitsee.

Kuinka säilyttää kukat hartsin avulla

Kuivattujen kukkien säilyttäminen epoksi-hartsissa eli muovipinnoitteessa on toinen erittäin suosittu tapa säilyttää kukkia. Hartsi on voimakas kemikaali, jota voi olla vaarallista hengittää sisään. Sinun tulee aina käyttää naamiota käsitellessäsi kemikaalia.

Kuivatut kukat on helpompi säilyttää hartsissa kuin tuoreet kukat, ja useimpia kukkia voidaan käsitellä kemikaalilla.

Nämä materiaalit tarvitset kun aiot käsitellä kukkasi hartsilla:

Kuivatut kukat — Valitse kuivatut kukat luomuksesi koon mukaan. Jos esimerkiksi teet kaulakorun, sinun on valittava pienempi, herkempi kukka, kuten laventeli. Ja jos taas luot jotain suurempaa, kuten lasinalusen, voit käyttää suurempia tai useampia kukkalajikkeita.

Muut täytteet – Jos haluat, voit lisätä projektiisi esimerkiksi kimalletta, helmiä, paljetteja tai muita esineitä.

Hartsi– Valitse korkealaatuinen hartsi varmistaaksesi, että projektillasi on vankka pohja. Tätä kemikaalia voi ostaa käsityöliikkeistä tai verkosta.

Silikonimuotti — Muotin on oltava joustavaa silikonia eikä kovaa muovia. Näitä voi myös ostaa käsityöliikkeistä.

Lämpötyökalu – Voit käyttää lämpöpistoolia tai hiustenkuivaajaa välttääksesi ilmakuplia, hartsi kovettuessa.

Sekoituskupit – Osta uusia, muovisia kuppeja, tai käytä sellaisia joita et enää käytä.

Sekoitustikut – Mehujääpuikot tai muut puiset tikut ovat parhaat sekoitustikut. Näitä löytyy käsityö- tai rautakaupasta.

Alusta – Käytä vanhaa lautasta tai muoviastiaa varmistaaksesi, ettei hartsi joudu työpisteesi ulkopuolelle.

Kumihanskat – Hartsia voi olla haitallista koskea, joten varmista että käytät puhtaita, repeytymättömiä kumihanskoja aina kun käsittelet kemikaalia.

Kasvosuojain – On erittäin tärkeää, että käytät kasvosuojainta aina käsiteltäessä hartsia, koska tämä on voimakas kemikaali joka voi olla haitallinen.

Hiekkapaperi – Käytä hiekkapaperia jos muotissa on terävät reunat tai haluat tehdä projektistasi mahdollisemman sileän.

Hammastikut – Käytä näitä suurempien tikkujen sijaan, kukkien järjestämiseen muottiin tai ilmakuplien poistamiseen.

Nyt kun sinulla on tarvittavat materiaalit, tässä ohjeet miten säilöt kukat hartsissa.

Sekoita kovete ja hartsi. Kaikki epoksivalmisteet koostuvat näistä, ja varmistaa sen, että hartsisi valmistuu sujuvasti. Kovetteen ja hartsin tarkat suhdeluvut vaihtelevat tuotemerkin ja tyypin mukaan, joten lue ohjeet huolellisesti. Anna kuivua 12–48 tuntia.

Kun hartsi on sekoitettu hyvin, kaada se valitsemaasi silikonimuottiin. Varmista vielä ennen kaatamista, että muottisi on pölytön ja puhdas. Kaada hartsi mieleiseksesi paksuudeksi, mutta älä täytä muottia yli puoleen väliin.

Käytä lämpötyökalua, kuten hiustenkuivaajaa, poistaaksesi mahdolliset ilmakuplat.

Aseta kukan nuput alaspäin silikonimuottiin hammastikun avulla. Järjestä myös haluamasi esineet, kuten terälehtiä, kimalletta tai helmiä.

Anna kovettua noin viisi tuntia.

Kun ensimmäinen kerros hartsia on valmis, voit kaataa toisen kerroksen varovasti muottiin. Poista ilmakuplat varovaisesti lämpötyökalulla.

Anna toisen kerroksen myös kovettua viisi tuntia, jonka aikana sinun tulee poistaa muodostuvat ilmakuplat.

Tarkista muottisi, kun toinen kerros on kohta valmis. Tällä hetkellä hartsi ei ole täysin kovettunut, mutta sen ei myöskään pitäisi olla tahmea.

Poista hartsi huolellisesti silikonimuotista. Esineesi voi edelleen olla hieman taipuisa, joten poista muotti hitaasti, estääksesi rypistymistä tai rikkoutumista.

Jätä esineesi tasaiseen asentoon paperipyyhkeelle tai levylle kovettuakseen. Hio tarvittaessa teräviä reunoja hiekkapaperilla, tasaisen viimeistelyn luomiseksi.

Hartsissa säilöttyjä kukkia voidaan käyttää esimerkiksi koruihin, sisustukseen ja muistilaatikoihin. Pidä luomasi hartsiesine poissa suorasta auringonvalosta, sillä aurinko voi valkaista kukat ja tehdä projektistasi läpinäkyvän, kirkkaan sijaan.

Lisäideoita kukkien säilömiseen

Kaikista kukkien säilömisvaihtoehdoista voi olla vaikea valita vain yhtä. Tässä on yhdeksän lisäehdotusta kuivattujen kukkien säilömiseen.

Luo ääretön kimppu vuosipäivää tai hääjuhlia varten.

Yhdistä kuivatut kukat ja eteeriset öljyt tuottaaksesi tuoksuvan sekoituksen, jota voi käyttää huoneilman hajusteena.

Käytä kukkia ja muita esineitä koristellaksesi tai tehdäksesi säilytyslaatikon. Luo erikoinen kaulakori, painamalla yksittäinen kukka lasihelmen sisään.

Juhli pyhiä koristeilla jotka olet tehnyt kuivatuista kukista, hartsista ja helmistä.

Lisää romantiikkaa sisustukseesi koristepurkeilla, jotka olet täyttänyt kuivatuilla kukilla. Tee kotisi sisäänkäynnistäsi kodikas, lisäämällä kuivattuja kukkia oven seppeleeseen.

Lisää käsinkirjoitettu muistiinpano tai suosikkirunosi kehykseen kukan viereen, saadaksesi merkityksellisen taideteoksen.

Tee pöytäkoriste, kastamalla kukkia hartsiin. Tällöin pöydälläsi on ikuista taidetta, jota ei tarvitse vaihtaa, kuten pöytäliinaa.

Nämä kukkien säilytysmenetelmät auttavat pitämään muistosi elossa muistoesineiden avulla, olipa kyse syntymäpäiväkukista tai muista lahjoista.

 Löydä Suomen parhaat kukkakaupat