Kukkien valinta hautajaisiin – Opas sopivien hautajaiskukkien valitsemiseen

Kun kyseessä ovat hautajaiset, on monia kysymyksiä, joihin ei ole yksinkertaista vastausta. Erityisesti kysymys sopivien hautajaiskukkien valinnasta on yksi niistä kysymyksistä, johon ei ole ”itsestäänselvää” ratkaisua.

Hautajaiskukkien valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten vainajan ikä ja sukupuoli, uskonnollinen suuntautuminen, kulttuuritausta, perheen mieltymykset ja perinteet, vuodenaika sekä tilaisuudessa kunnioitettavien ihmisten määrä. Kaikki nämä tekijät voivat vaikuttaa päätökseesi sopivien kukkien valinnassa.

Yleisesti ottaen hautajaiset voidaan jakaa kahteen tyyppiin: vierailuhautajaisiin, joissa ystävät ja sukulaiset kokoontuvat hautaustoimistoon tai muuhun paikkaan ennen siirtymistä viimeiseen leposijaan, ja hautajaistilaisuuteen, joka pidetään kirkossa tai hautausmaalla.

Kukkien valinta muistotilaisuuteen on hieman rajoitetumpaa verrattuna hautajaistilaisuuteen. Kukkien tulisi välittää asianmukainen viesti molemmissa tilaisuuksissa, mutta jokaisessa tilanteessa on omat erityistekijänsä, jotka on otettava huomioon valittaessa oikeaa kukka-asetelmaa.

Hautajaiset ja muut muistotilaisuudet ovat tapoja kunnioittaa ja juhlistaa menetettyä henkilöä, ja kukkalahjalla voi olla suuri merkitys siinä, miten ilmaisemme itseämme perheelle ja ystäville, jotka kokoontuvat jakamaan muistojaan ja suruaan.

Jos haluat tietää, millaisen viestin lähetät kukkalahjallasi, kysy itseltäsi: ”Mitä yritän saavuttaa?” On tärkeää ymmärtää tarkoituksesi ennen kuin tilaat kukkalähetyksen verkosta tai kukkakaupasta.

Jos haluat osoittaa kunnioitusta vainajalle, mutta tiedät, että hän ei pitänyt esimerkiksi neilikoista tai liljoista, on parempi välttää näiden kukkien lähettämistä. Jos tilaisuus on erityisen juhlallinen, on suositeltavaa tilata tyylikkäät hautajaiskukat etukäteen verkosta, jotta ne saapuvat tuoreina ja ajoissa.

Toisaalta, jos ennen jumalanpalvelusta ei ole vierailuaikaa ja ystävät voivat tulla kirkkoon tai hautausmaalle jumalanpalveluksen aikana tai sen jälkeen, ylimääräinen kukkalähetys ei ehkä ole välttämätöntä. Tällöin voit kuitenkin varmistaa, ettei kukkalähetys mene vahingossa toiselle perheenjäsenelle.

Miten sitten valita sopivat hautajaiskukat? Kun valitset kukkia vierailuhautajaisiin, muista, että vaikka yksi väri voi olla vallitseva, on parasta valita eri värisiä kukkia jokaiselle hautajaisiin osallistuvalle henkilölle.

Esimerkiksi, jos lähetät tummanpunaisen neilikan pojan tai tyttären kunniaksi, voit lähettää erivärisen kukan puolisolle ja toisen vainajan vanhemmille. Sama sääntö pätee myös etniseen taustaan kuuluville vanhuksille, jotka ovat saattaneet olla naimisissa useammin kuin kerran. Tässä tapauksessa on usein tarkoituksenmukaista lähettää kaksi tai kolme eriväristä kukkaa, yksi kullekin avioliitolle.

Vierailuhautajaisiin voit suunnitella kukka-asetelman millä tahansa tyylillä, joka välittää haluamasi viestin. Tämä voi sisältää esimerkiksi täysin valkoisen kukka-asetelman valkoisilla liljoilla, vaaleanpunaisen ja vihreän arkkutyynyn tai perinteisen ruususuihkun.

Vaikka voit usein lähettää täysin valkoisen hautajaiskukka-asetelman, se ei ehkä ole paras valinta, jos hautajaiset pidetään kirkossa, jossa valkoisten tai mustien kenkien käyttö on vaadittua. Jos on päätetty, että kukka-asetelmassa tulee olla väriä, kukat kuten liljat ja neilikat voivat auttaa sinua valitsemaan sopivat hautajaiskukat.

Jos olet epävarma, voit hyödyntää verkossa toimivien kukkakauppojen ”surukukat”-osioita tai kysyä neuvoa paikalliselta kukkakaupalta varmistaaksesi, ettet tee virhettä kukkavalinnassasi.Löydä Suomen parhaat kukkakaupat