Peikonlehden suosio sisustuksessa ja vinkit oikeaan hoitoon

 

Peikonlehti, tai tarkemmin Monstera deliciosa, on keski-amerikkalainen trooppinen kasvi, joka on lumonnut monen sisustajan sen erityisellä ulkonäöllä ja helppohoitoisuudella. Mutta, kuinka se hoidetaan oikein ja saadaan kasvatettua ne toivotut liuskottuneet lehdet?

Valon ja kosteuden merkitys:

Peikonlehti rakastaa kirkasta, hajavaloista paikkaa, mutta voi sietää myös hieman varjoisempaa kasvuympäristöä. Tämä kasvi tulisi kastella kerran viikossa, mutta sumuttaminen silloin tällöin voi myös olla hyödyllistä. Talvella, kun valoa on vähemmän, kasteluväliä voidaan pidentää.

Erilaisia peikonlehtiä: Tunnetuin on jättimäinen Monstera deliciosa, jonka versot voivat kasvaa useita metrejä pitkiksi. Kasviharrastajat arvostavat myös kirjavalehtistä jättipeikonlehteä. Monstera deliciosa ’Borsigiana’ ja Monstera adansonii ovat sirompia ja sopivat pienempiin koteihin. Toisinaan peikonlehti saattaa myös yllättää kukinnallaan.

Valo ja kastelu:

Peikonlehti viihtyy parhaiten kirkkaassa, hajavaloisessa paikassa, mutta sietää myös varjoisampaa sijaintia. Kasta kerran viikossa ja sumuta silloin tällöin. Vältä ylikastelua, mutta huolehdi riittävästä määrästä, erityisesti kasvukaudella.

Vanhempien peikonlehtien liuskottuneet lehdet: Liuskottuneet lehdet ovat peikonlehden omistajien suosikkeja. Nuoret lehdet ovat sileitä ja sydämenmuotoisia, mutta vanhemmat lehdet saavat enemmän liuskoja ajan myötä.

Multaa ja ruukkua:

Nuoret peikonlehdet tulisi siirtää uuteen multaan keväisin. Valitse kasville riittävän suuri ruukku, joka mahdollistaa juurien ja mullan tarjoaman ravinnon optimaalisen hyödyntämisen.

Tuki peikonlehden kasvulle:

Koska peikonlehti on voimakaskasvuinen, sen leviämistä voi hallita tukikepeillä. Luonnossa peikonlehti kasvaa kiipeilijänä, joten voit ohjata sitä kasvamaan seinää tai tolppaa pitkin.

Ilmajuuret:

Ilmajuuret ovat tyypillisiä peikonlehden kasvulle. Ne auttavat kasvia saamaan vettä ja ravinteita.

Peikonlehden pistokkaat:

Voit kasvattaa peikonlehteä pistokkaista. Leikkaa pistokas terävällä veitsellä varresta tai latvasta ja anna juurtua vedessä tai kosteassa maassa.

Jos tunnet jonkun, jolla on peikonlehti, pyydä häneltä pistokas ja aloita oma kasvatusprojektisi!Löydä Suomen parhaat kukkakaupat